среда, 10. фебруар 2016.

Hag, opet, svojom bahatošću, ponizio Srbiju

Ori preti Srbiji!


Radikali tresu izbore!


HAG, 10. februar: Baš u trenutku kad je u pritvorskoj jedinici Ševeningen umro od infarkta deveti Srbin (general Zdravko Zolimir) od haške pravde, u sredu, 10. februara Hag je demonstrirao još jednom da je to ipak polizički sud, ali samo za Srbe!

U sudnici “jedan” Haškog tribunala u Ševeningenu,  izgledalo je da na momente da je na optuženičkoj klupi  Saša Obradović, kordinator pravnog tima Srbija za odnose sa Hagom, a ne da sud insistira da u Hag dovede “trio” SRS - Vjerica Radetu, Jovo Ostojić i Petar Jojić.

Haški tribunal, inače, zatražio je od Vlade Srbije hitno hapšenje i izručenje u Hag troje funkcionera Srpske radikalne stranke: Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, optužene da su uticali na svedoke u postupku protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja (čije izručenje takođe traže!).

Koordinator pravnog tima Srbije u Hagu Saša Obradović najpre je zatražio da objasni koje je sve korake Srbija preduzela od januara,ali...

Sud je odbio da ga sasluša i konstatovao da Srbija "ništa nije uradila da ih uhapsi".


Još jednom se pokazalo na delu da je Haški tribunal samo batina u ruci svetskih moćnika i da neme nikakve veze ni sa pravom ni sa pravdom. Predstavniku Srbije Sađši Obradoviću, koordinatoru pravnog tima bahati sudija Alfons Ori “zabranio” da govori

Dakle, holandski sudija Alfons Ori, predsednik Pretresnog veća suda u Hagu, nediplomatski, bahato i ružno onemogućio je Sašu Obradovića, predstavnika Srbije da iznese svoj i stav države pred sudom u Hagu?!

Tribunal je optužio Vladu Srbije zbog nesaradnje sa tim sudom i skratio prvobitni rok izveštavanja od mesec dana, te obavezao Beograd da na svake dve sedmice dostavlja izveštaj i "detaljno opiše akcije koje je preduzela da ispuni odluku Tribunala" od 19. januara 2015. o hapšenju troje radikala. (Prvi takav izveštaj moraće da bude dostavljen već 24. februara).

U sudskoj raspravi, više farsa od prava i pravde, koja je u Tribunalu trajala kraće od 30 minuta, čuli su se neuobičajeno oštri tonovi holandskog sudije Alfonsa Orija, predsednika Pretresnog veća, upućeni pravnom predstavniku Srbije Saši Obradoviću.

Obradović je izneo i stav Vlade Srbije da "sve države UN nemaju jednak tretman pred ovim Tribunalom", jer je predsednik tog suda Karmel Ađijus prijavio Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u ovom slučaju.

Sudija Ori je zamerio Obradoviću što Srbija ništa nije preduzela da, shodno svojim međunarodnim obavezama, više od godinu dana, ne postupi po nalogu Tribunala i upitao zašto "nikakva smislena akcija da se optuženi uhapse nije do sada preduzeta".

Obradović: "ako je potrebno da kao predstavnik države govorim o hapšenju, ne bih imao šta da kažem, ali ako se radi o ispunjavanju odluka pretresnog veća, vlada je bila aktivna u njihovom ispunjavanju".
Sudija Ori: "Znači, vaš odgovor je - ništa nismo uradili da bi ih uhapsili? Koje druge korake ste preduzeli? Hapšenje optuženih je glavna pravna obaveza Srbije, kao što znate."


Svojevremeno Francuska po istom osnovu odbila da Hagu izruči Florens Artman, i nikom ništa: niko nije pretio Francuskoj, kao sad Ori Srbiji

Obradović: "Nadležni državni organi su dobro informisani o vašoj odluci. Kao i svaka vlada i naša mora da vodi računa i o drugim političkim i bezbednosnim aspektima u kojima rukovodi društvom. Razumeli smo odluku Pretresnog veća kao odluku koju je veće moralo da donese, ali nismo razumeli odluku predsednika Tribunala da podnese prijavu Savetu bezbednosti UN, a nisu podneli prijavu protiv Francuske zbog slučaja Florans Artman. Zato i zaključujemo da sve države UN nisu jednake pred ovim Tribunalom. Uputio sam poverljivo pismo predsedniku Tribunala da razmotri prebacivanje predmeta u Srbiju, ali su se podaci o tome našli u javnom nalogu za današnji pretres. Mi ne želimo da štitimo optužene. Juče sam primio odgovor predsednika Tribunala. Taj odgovor je poverljiv. Tačno je da nalozi za hapšenje nisu do danas izvršeni. U toku je političko-bezbednosno razmatranje slučaja i Ministarstvo pravde sprovodi široke konsultacije. Postupamo u skladu sa Zakonom o saradnji sa Tribunalom, iako smo svesni da je neizvršavanje naloga protivno pravilima Tribunala."

Sudija Ori: "Veću je jasno da Srbija ne sarađuje sa Međunarodnim sudom u ovom predmetu. Imali ste više od godinu dana. Vi ste odlučili šta su interesi pravde, iako je suština nepoštovanje odluka suda i zato to nije nešto što vi možete da razmatrate. Znate da je SB UN obavešten. Kakvi su planovi Srbije da uhapsi optužene? Hoćete li još godinu dana razmišljati ili ćete, kao što ste rekli ranije, to uraditi za tri do četiri sedmice."

Obradović: "Rekao sam da jedno-dve sedmice traje postupak transfera optuženih do pritvora u Hagu. U toku su opsežne konsultacije. Ne odlučuje Vlada Srbije šta je interes pravde. Vladi su jasni nalozi suda i pravila Tribunala su jasna."

Sudija Ori: "Stalna uveravanja da je Srbija voljna da izvrši obaveze i da žali zbog ove situacije su besmislena dok se nešto ne preduzme. Vaša je obaveza da bez odlaganja uhapsite optužene. Ako ih uhapsite do 24. februara onda nema potrebe da nas izveštavate. Čekali smo godinu dana tokom kojih niste ništa preduzeli, a kada smo objavili odluku o tome rekli ste da još nije vreme. Ovo veće neće pristati da čeka dok vi ne odlučite da je došao trenutak da se optuženi uhapse."

Optužnica protiv Radete, Jojića i Ostojia podignuta je još 30. oktobra 2012, ali je Tribunal skinuo oznaku poverljivosti tek 1. decembra prošle godine, pošto ih Srbija nije izručila u Hag.

Nikola Selaković, ministar pravde Vlade Srbije

Protestna nota Srbije Tribunalu

- Na ovaj potez, kako je na vanrednoj konferenciji za đtampu izjaviio Nikola Selaković, ministar pravde u Vladi Srbije, odlučili smo se zbog bahatog i osionog ponašanja prema našem predstavniku Saši Obradoviću na ročištu o zahtevu suda našim vlastima da uhapse i izruče troje radikala koji se terete za nepoštovanje suda.
- Naš pravni zastupnik je prekidan, nije mu dozvoljeno da govori, a ovakvo ponašanje je još jedna velika sramota za Tribunal" i skandalozno oglušivanje o stav jedne države.
- Nastavićemo saradnju s Hagom u skladu sa zakonskim obavezama, ali ćemo na prvom mestu čuvati nacionalni interes. Insistiramo da se sasluša stav Srbije o svakom važnom pitanju, a ne da se ućutkuje naš predstavnik. To onda predstavlja postupanje prema Srbiji.


Florens Artman



Haški tribunal tužio je Srbiju u oktobru 2015. SB UN, zbog nesaradnje sa sudom, jer ne hapsi radikale.

- Nismo razumeli potrebu predsednika Tribunala da nas prijavi. Takve prijave nije bilo protiv Francuske, koja je odbila da, u sličnom postupku, izruči eks portparola Tužičaštva u Hagu Florans Artman.

Francuska nije sprovela nalog za hapšenje Artmanove. Za ljude u Srbiji, to je dokaz da nisu sve članice UN ravnopravne pred Tribunalom, kazao je Obradović.

Sudija Ori je gotovo odbrusio: SB UN mogao bi da preduzme preduzeti dalje mere protiv Srbije?!


Vjerica Radeta: Ne idem!

- Odluka je na Vladi Srbije. Svoju odluku sam davno saopštila: ne idem u Hag! I uopšte se time ne bavim.



Devet “jugovića” umrlo u Hagu


Pacijent umro, istraga u toku



Zdravko Tolimir
U Hagu, od “posledica haške pravde” dosad je preminulo devetorica Srba!

1996. Đorđe Đukić; 1998: Slavko Dokmanović, Milan Kovačević, 2003; Momir Talić; 2006; Slobodan Milošević, Milan Babić; 2007: Miroslav Deronjić: 2015: Mile Mrkđić; 2016: Zdravko Tolimir!
Sudija Teodor Meron, naložio je sveobuhvatnu istragu o smrti generala Tolimira koju će voditi  sudija Vagi Joensen, bivši predsednik Međunarodnog suda za Ruandu!

Нема коментара: