субота, 6. фебруар 2016.

Odnosi Rusije i Srbije, iz stručnog ugla i dokumenata, od sredine 17. veka do kraja dinastije Romanov i dolaska boljševika na vlast (1)


Rusija Srbiji majka, ili maćeha?

Priredio: Vladan Dinić


Odnosi Rusije i Srbije već vekovima isprepletani su do te mere da naša sudbina, i ovog časa tako izgleda, opet zavisi od – Rusa.
Koliko je Rusija Srbiji bila majka, a koliko maćeha?
„Svedok“, shodno svojoj uređivačkoj politici koja se ne bavi navijanjem ili slepim podržavanjem jedne ili druge strane, već se trudi da čitaocima ponudi odgovor kroz kritički sagledana istorijska dokumenta u nekoliko nastavaka, pokušaće da pruža odgovor na jedno od mogućih istina na pitanje: da li je Rusija Srbiji majka, ili maćeha?!
* * * * * * * * * *
U noći između 16. i 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu, po naređenju boljševičke vlasti, ubijeni su ruski car Nikolaj II Romanov i njegova porodica.
Sve do 1991. godine, kada su otkriveni posmrtni ostaci, ovaj zločin bio je tabu tema...
U januaru 1992. u Moskvi i Petrogradu otvoreni su tajni arhivi koji bacaju drugačije svetlo na događaje koji su se odigrali 1917, u vreme kada su izvedene dve revolucije - februarska i oktobarska.
Kakav je bio ruski car? - pitanje je koje su sebi postavljali mnogi biografi pišući o Nikolaju II Romanovom, imperatoru nekada velike Rusije, čije je vreme označilo prelaznu epohu moćne države kojom je vladao, iz jednog političkog sistema u drugi.

HRONOLOŠKI PREGLED VLADAVINE RUSKIH CAREVA I CARICA OD 1613 - 1917. GODINE

1613 - 1645: boljar Mihail Fedorovič Romanov;
1645 - 1676: Aleksandar Ivanovič
1676 - 1682: Fjodor Aleksijevič
1682 - 1725: Petar I Veliki
1730 - 1740: Ana Ivanovna
1741 - 1761: Jelisaveta Petrovna
1761 - 1796: Katarina II Velika
1796 - 1801: Pavle Prvi
1801 - 1825: Aleksandar I ROMANOV
1825 - 1855: Nikolaj I ROMANOV
1855 - 1881: Aleksandar II ROMANOV
1881 - 1894: Aleksandar III ROMANOV
1894 - 1917: Nikolaj II ROMANOV

Tim pre što su odnosi Rusije i Srbije već vekovima isprepletani do te mere, da naša sudbina, bar ovog časa tako izgleda, opet zavisi od - Rusije.
Na to pitanje, kao i na mnoga druga, pokušao je u svojm, verujemo, istorijskom bestseleru, „Poslednji ruski car“, da odgovori pisac dr Predrag Pejčić, pukovnik avijacije u penziji (72), rođen 1936. u Prokuplju, koji se novinarstvom i publicistikom bavi od davne 1954. godine.
Ova knjiga, praktično iz dva dela (drugi: Dinastija Romanov i Srbi), u izdanju jedne od najuglednijih izdavačkih kuća u Srbiji - "PAIDEIA", čije delove uz saglasnost generalnog direktora Petra Živadinovića objavljujemo u nekoliko nastavaka, predstavljaće izazov i za čitaoce, ali i istoričare  na ovim prostorima.
Ovo je, čini se, naučno popularna monografija koja nas vodi kroz lavirint kontroverznih i zanimljivih priča o poslednjem vladaru Rusije iz dinastije Romanov.
Objašnjavajući lik i delo Nikolaja Romanova, ugledni autor dr Predrag Pejčić ukazuje i na sličnost Nikolaja II i Milana Obrenovića, kralja Srbije...
Drugi deo knjige "Dinastija Romanov i Srbi" više je "dokumentarac" priređen na osnovu brojnih dokumenata i mnogih izvora, domaćih i stranih, pokazuje dugogodišnje uske i bliske veze dinastije Romanov i srpskog naroda...
Od Prvog srpskog ustanka do likvidacije i gašenja dinastije Romanov...
Delove ozbiljne studije pisane na, naoko "lak način", objavljujemo uz skraćenja, uz redakcijsku opremu, ali bez ikakvih drugih "doterivanja", jer kad se sve to pročita i izuči, a dokumenta koje je pisac dr Pejčić pretočio u čitljivo štivo, to i traže, ostaje pomalo opor ukus da nam pomoć bratske Rusije nije baš stizala uvek kako je Srbija očekivala, ili prevedeno na jezik današnjice - ništa nije slučajno, osim ako se interesi velike Rusije ne poklope sa trenutnim događanjima na prostoru Srbije...

x x x

Vrhovni sud Rusije odbio je da rehabilituje poslednjeg ruskog cara i članove njegove porodice, čime je potvrđena odluka ruskog tužilaštva od 26. septembra 2007. godine.
Inicijatori rehabilitacije smatraju da je presuda Vrhovnog suda Rusije nelegalna, obzirom na to da nisu uzete u obzir činjenice da je carska porodica bila u pritvoru od hapšenja do streljanja.
U obrazloženju ove odluke stoji da ne postoji presuda boljševičkih vlasti kojom se careva porodica osuđuje na smrt.
Ruska agencija "Novosti" je 17. jula 2008. godine razrešila dilemu o careviću Alekseju i knjeginji Mariji Romanov, čiji posmrtni ostaci nisu bili sahranjeni zajedno sa ostalima iz carske porodice 17. jula 1998.
Uralski naučnici su izdvojili DNK iz krvi otkrivenoj na košulji poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova, što je potvrdio predsednik Jekaterinskog oblasnog biroa sudske medicine Vladimir Gromov.
Gromov je, kako ruske "Novosti" prenose rekao:
"Naučnici su identifikovali DNK. Uspelo im je da izdvoje genetski profil Nikolaja Drugog! DNK je upoređen sa posmrtnim ostacima dece Nikolaja Drugog otkrivenih prošle godine na Starom Kopjakovskom, na drumu kraj Jekaterinburga".
Rezultati završne genetske ekspertize, s obzirom da su identifikovani s krvi na košulji cara Nikolaja II Romanova, koja se čuva u Ermitražu, pokazali su da posmrtni ostaci pripadaju deci ruskog cara i carice, knjeginji Mariji i careviću Alekseju.
* Prezidijum Vrhovnog suda Ruske Federacije je 1. oktobra 2008. godine. rehabilitovao carsku porodicu Romanov, čiji su članovi proglašeni za žrtve političke represije boljševika.

Prve veze Srba i dinastije Romanov

Petar Veliki
Petar I Karađorđević
 Srbi su vrlo davno uspostavili duhovne, a isto tako vojno -političke veze sa carevima dinastije Romanov, nekad sa više, a mnogo češće sa manje uspeha...

Prve veze dinastije Romanov sa Srbima datiraju iz doba vladavine cara Alekseja Fjodoroviča Romanova, kome su 20. maja 1668. mitroploit Sava II i njegov 23-godišnji brat Đorđe, kasnije grof Branković, izložili plan rata za oslobađanje Srba, Bugara i Vlaha, koji bi Rusija vodila protiv Turske.

Car Aleksej, koji je simpatisao Srbe, ovaj plan je više puta izlagao na sednicama Boljarske dume, koja međutim nije bila za rat.
I pokušaj srpskog patrijarha Arsenija III Čarnojevića u pismu caru Petru I Velikom 23. septembra 1688. nije urodio plodom.
Odgovor je dobijen 28. decembra u kome Srbima ruski car Velike Rusije poručuje "da budu odlučni u svojoj nameri, da ne biraju drugog vladara, da se nikome ne potčinjavaju i drugima daju garantna pisma, nego da bez kolebanja ustraju u svojim namerama za jedinstvo hrišćanske pravoslavne vere!"
Drugo pismo patrijarha Arsenija Čarnojevića caru Petru Velikom poslato je 9.oktobra 1689. U pismu se navodi strašni pokolj koji su nad Srbima učinili Turci.
Kada je Petar Veliki boravio u Beču, Srbi su mu ukazali i na verski pritisak koji u Ugarskoj Monarhiji vrše katoličke vlasti. Car Leopold je, istina, Srbima darovao izvesne olakšice na račun predane službe u njegovoj vojsci.

Prve veze dinastije Romanov sa Srbima datiraju iz doba vladavine cara Alekseja Fjodoroviča Romanova, kome su 20. maja 1668. mitroploit Sava II i njegov 23-godišnji brat Đorđe, kasnije grof Branković, izložili plan rata za oslobađanje Srba, Bugara i Vlaha, koji bi Rusija vodila protiv Turske


Treće pismo patrijarha Čarnojevića ruskom caru poslato je šest godina kasnije, 29. oktobra 1705. i u njemu se ruski car poziva da bude vođa srpskog naroda, koji zbog učestvovanja u takozvanoj Rakocijevoj buni trpi mnogo veća nasilja.

S ruskim carem Petrom Velikim i mnogi Srbi su održavali lične kontakte. Pojedinci su govorili o obnovi srpske srednjovekovne države uz pomoć Rusije. Petru Velikom došla je i delegacija srpskih oficira u vojsci habzburškog kralja, s pukovnikom Jovanom Tekelijom na čelu, nudeći "svom pravoslavnom caru" svoju pomoć.
Kada je pokušao da svoju državu proširi i učvrsti od Baltika do Crnog Mora, na čijim južnim obalama su se nalazili Turci, Petar Veliki je pozvao Srbe, odnosno hrišćanske narode da mu pomognu. Inicijativa je zastala u samom početku s obzirom da je ruska vojska, nastojeći da prodre preko Moldavije, doživela veliki poraz na reci Prutu od brojčano jače turske vojske.

Za ime Petra Velikog vezano je uvođenje ruskoslovenskog jezika u srpske crkve i u srpske škole u Vojvodini, odnosno u Habzburškoj monarhiji.


Posle ovog poraza veze sa Rusijom nisu prestajale, naprotiv, došlo je i do prve seobe Srba u Basarabiju, a iz Rusije šalje se pomoć Crnoj Gori, naročito posle susreta ruskog cara i vladike Danila, u čijem je vremenu izvršen pokolj crnogorskih poturica. Ipak, poraz na Prutu doneo je nove nevolje Srbima, jer je u leto 1714. veliki deo srpskog naroda iz Crne Gore prebegao na mletačku teritoriju, a vladika Danilo u Rusiju.

Deo Srba pod pritiskom terora Marije Terezije ponovo je krenuo u seobu u Rusiju, u kojoj je na desnoj obali Dnjepra, sa sedištem u tvrđavi Sv. Jelisavete formirao Novu Srbiju, a na levoj obali Dona, između Mahmuta i Luganska, i Slavjanoserbiju.
Srpski pukovi odmah su se stavili na raspolaganje ruskoj vojsci, tako da su s velikom hrabrošću učestvovali u ratovima koje je Rusija vodila protiv Pruske, zatim u dva rata protiv Turske, kao i protiv Poljaka u Zaporoškoj Seči.
Raćuna se da je tokom XVIII veka u Rusiji bilo oko 100.000 Srba.

Ruska carica Katarina II takođe je u svojim osvajačkim ratovima uvek računala na pomoć Srba, odnosno balkanskih hrišćanskih naroda. Ipak, po Rusiju uspešno okončan rat s Turcima Kučuk Kajnardžijskim mirom 10. jula 1774. predstavlja i vojničke i diplomatske pobede, a s tim i očekivano poboljšanje uslova života balkansih hrišćanskih naroda. U doba carice Katarine dolazi na osnovu sporazuma sa austrijskim carem maje 1781. do uspostavljanja interesnih sfera: Srbija i Bosna došle su pod austrijsku interesnu sferu, a Bugarska sa Carigradom i Bosforskim moreuzom pod rusku.


Miloš Crnjanski iznosi podatke o Srbima, a posebno o Zoriću, generalu Katarine Velike:

U doba ruskih careca Jelisavete i Katarine mnogi Srbi postali su đenerali i vojskovođe u Rusiji, a ima jedan kod nas još nepoznat: Đenerali Miloradova Miloradovič, Tekelija, Čorba, Narandžič i drugi, bivši graničari, postali su slavni po svojim delima od Baltijskog mora do Kavkaza, bili komandanti pukova i gospodarili na stepama. Ali, mnogi plećati Srbi činili su značajne ljubavne usluge na ruskom dvoru i u višem društvu moskovskom, "čuvena je ljubavna veza đenerala Zorića s caricom Katarinov II, koja je trajala godinama i koju je blagosiljao i sam umorni Potemkin..." - kako je pisao Miloš Crnjanski.
xxxxx
Po dolasku na ruski presto 1894. Nikolaj II Romanov se putem svojih diplomata obaveštavao o stanju na Balkanskom poluostrvu, pa prema tome i o Srbiji, trudeći se da u spoljnoj politici zadrži svoj takozvani zaštitnički stav prema ideji slovenstva i pravoslavnog hrišćanstva.

Tri godine kasnije, 1897., carska Rusija i Habzburška Monarhija (Austro - Ugarskom nagodbom 1867. prestala je da postoji Habzburška Monarhija i stvorena je država pod novim nazivom Austro - Ugarska - primedba, redakcija "Svedok") složile su se da male države na Balkanu budu samostalne i da ih treba pomagati.

Ruski poslanik u Beogradu Lamsdorf je uveravao srpsku vladu i Nikolu Pašića da će Rusija u protivnom odmah delovati, ukoliko Habzburška Monarhija bilo šta preduzme na Balkanu.
U sledećim godinama dva događaja privukla su pažnju ruskog cara i njegovu diplomatiju.
Srpskoj vojsci bili potrebni ruski topovi
Nikolaj II nije sa simpatijama gledao burne događaje u Srbiji, pa dok je letovao na Krimu odbio je da 1902. u audijenciju primi srpskog kralja Aleksandra I Obrenovića.
Nema sumnje da je ruski car bio obavešten o pripremanju zavere srpskih oficira okupljenih oko Dragutina Dimitrijevića - Apisa, koji su takozvanim Majskim prevratom 1903., posle ubistva kraljevskog para Obrenovića na srpski presto doveli Petra Karađorđevića.
Još dok je zavera trajala i krug srpskih oficira ubrzao konačni obračun, ruska vlada vodila se mišlju da za vladarski tron u Srbiji kandiduje nekog ruskog velikog kneza iz dinastije Romanov.
S obzirom na to da je Srbija prihvatila novog kralja, Nikolaj II je izjavio da Rusija ne nalazi nikakve prepreke za izbor Petra I Karađorđevića za novog vladara Kraljevine Srbije. Čak je 16. juna 1903. uzvratio telegramom, "Njegoovm Veličanstvu kralju Petru I", ali uz mnoge savete.
U službenom saopštenju ruske vlade nalaže se kralju Petru da prvo obavi sve hrišćanske dužnosti povodom smrti prethodnog kralja Srbije, da zatim sredi unutrašnje stanje u Srbiji i da ne bi izbila kriza - koja bi mogla da se proširi i na ostale srpske dvorove - da iz svoje blizine odmah odstrani zaverenike.
S obzirom na pritisak velikih sila, radi očuvanja vlastitih pozicija, Nikolaj II bio je prinuđen da u ime dnevne politike ubrzo zaboravi na "ideju slovenstva i pravoslavlja" u koju se, kao i njegovi preci, često zaklinjao i isticao je.

U doba ruskih careca Jelisavete i Katarine mnogi Srbi postali su đenerali i vojskovođe u Rusiji, a ima jedan kod nas još nepoznat: Đenerali Miloradovič, Tekelija, Čorba, Narandžič i drugi, bivši graničari, postali su slavni po svojim delima od Baltijskog mora do Kavkaza, bili komandanti pukova i gospodarili na stepama. Ali, mnogi plećati Srbi činili su značajne ljubavne usluge na ruskom dvoru i u višem društvu moskovskom, "čuvena je ljubavna veza đenerala Zorića s caricom Katarinov II, koja je trajala godinama i koju je blagosiljao i sam umorni Potemkin..." - kako je pisao Miloš Crnjanski.

Jelisaveta
Katarina II

U januaru 1904. evropska štampa je pisala da će se carska Rusija saglasiti sa težnjama Habzburške Monarhije da sebi anektira Bosnu i Hercegovinu.

Tokom sledeće godine Beč je završio dokumenta za ovaj potez i izvršio određene vojne pripreme dok su u isto vreme austrijske vlasti prikupljale potpise od građana Bosne i Hercegovine za "peticiju i navodno izraženje želje stanovništva za aneksiju".
Kada je turski sultan odbio želju Srbije da gradi tzv. Jadransku prugu od Negotina, preko Niša i Kosova do Drača, a Austrougarska već postavljala šine od Uvca do Kosovske Mitrovice, u redovima ruske inteligencije došlo je do snažnog protesta protiv cara Nikolaja II. Jer ovim pravcem, preko Skoplja do Soluna, stvorene su vojne pretpostavke za prodiranje Nemačkog carstva, tzv. Drugog Rajha na Istok (Drang nach Osten), što se nije uklapalo u ruske težnje za osvajanje Bosfora i Dardanela, odnosno izlazak iz Crnog u Sredozemno more, i osvajanje nekada pravoslavnog Carigrada.
Kada je austrijski car Franc Josif 24. septembra (6. oktobra) 1908. potpisao akt o proširenju svog suvereniteta i nad Bosnom i Hercegovinom, srpska vlada nije bila iznenađena, s obzirom na diplomatiju ruskog cara.
To je, praktično, bila prva etapa germanskog prodora na Istok, ali istovremeno i preventivni rat protiv Srbije.
Ruski imperator Nikolaj II, pod ultimatumom iz Nemačke, uz koju su stajale Francuska i Engleska, savetovao je Srbiju da popusti i prizna aneksiju.
Naime, carska ruska i pravoslavna zemlja po svaku cenu nije htela da uđe u rat, čak ni po cenu da austrougarska vojska napadne Srbiju.
U Beogradu je nastalo veliko uzbuđenje, a narod je izašao na ulice i u tim demonstracijama paljene su austrougarske zastave, ali i upućivani protesti ruskom caru.
Budući da je ova aneksija bila protivna zaključcima Berlinskog kongresa 1878., predsednik srpske vlade, Nikola Pašić, uputio je protest svim njenim potpisnicima.
Neposredno po proglašenju aneksione krize Srbija je nastojala da diplomatskim putem radi priključenja Bosne i Hercegovine, zatraži pomoć od Rusije.
Već 28. oktobra 1908. u Petrograd su otputovali srpski prestolonaslednik Đorđe Karađorđević i Nikola Pašić, koji je o susretu sa ruskim carem zapisao:
"...To je najprirodniji čovek na svetu, kao i naš kralj Petar. On je sa mnom bio intiman kao stari prijatelj... A, kada sam izlazio iz dvora, činilo mi se kao da on izlazi iz kuće mog Ace (Stojanovića)."
Što se tiče političkog sadržaja sastanka, Pašić dodaje:
"Ništa nije obećao, ali saoseća sa našim nevoljama. Kaže da moramo da čekamo osam do deset godina i da sve trpimo, a video sam da mu je bilo krivo što je to morao da kaže, pa je požurio da nas uteši i kaže: - Mi vas nećemo nikad ostaviti!"
Ruski car Nikolaj II nije ništa obećao, ali je rekao:
"Srbija treba da se drži mirno i da čeka, bar još desetak godina!"
Ni odgovor Pašića caru u vezi sa austrougarskom aneksijom Bosne i Hercegovine nije ništa izmenio:
"Srpski narod drži da mu je ovim ubijena budućnost, on će se žrtvovati, ako propadne, biće ujedinjen pod tuđinskom vlašću, ali će izgubiti i veru i Rusiju. Kada ona sada ne može da pomogne Srbiji, kako će kasnije?"
Srpska vlada je, umesto pomoći koju je očekivala od ruskog imperatora - a isto tako i pod njegovim pritiskom - izjavila 22. marta (3. aprila) 1909. da "aneksija Bosne i Hercegovine ne tangira političke i privredne uslove u Srbiji".
Upravo tada u Bosni i Hercegovini je živelo 43,4 odsto srpskog stanovništva, 32,25 muslimanskog i 22,87 odsto hrvatskog stanovništva.
Marta 1910. ruski imperator je primio Nikolu Pašića i M. Milovanovića, našeg ministra inostranih poslova, a diplomata na carskom dvoru, Aca Stojanović je zapisao:
„ Milovanović je izlagao 3/4 sata caru svoju misao o odbrambenom savezu protiv Austro-Ugarske. Car je bio impresioniran. Na sva njegova pitanja Milovanović je imao razložan odgovor!“
Pašić i Milovanović su prilikom drugog susreta ponovo savetovani od ruskog cara da čuvaju mir:
„... Jer je interes i Srbije i Bugarske, kao i Rusije, da slom Turske Carevine ne nastupi bar za još pet godina, kada će predpostavljam, Rusija pripremiti i biti spremna da uđe u zaplete!“
Predstoječi I balkanski rat izazvao je u Petrogradu izvesna kolebanja,s obziromna to da Rusija  u to vreme nije bila vojno spremna, a njene kontraobaveštajne službe o moći Austro-Ugarske i Turske nisu uspele da prikupe odgovarajuće podatke. Isto tako, nije se znalo kakav će stav o tom ratu da zauzmu velike sile, u prvom redu Francuska, Engleska, pa i Nemačka. Uz cara samodršca bila je birokratija okorela u sebičnosti, dok su s adruge strane sve jači uticaj ispoljavali nihilisti i anarhisti.
Rusija je, praktično, nastojala da se rat izbegne, pošto bi u tom slučaju morala snažno i diplomatski i vojno, da pomaže Srbiju, Crnu Goru, bugarsku i Grčku protiv Turske.
Naime, u pripremama za rat protiv Turske, Srbija je sa Bugarskom 29. februara (13. marta) 1912. godine potpisala Ugovor o prijateljstvu i savezu , a kasnije i niz pratećih dokumenata – Tajni dodatak, Vojnu konvenciju i Sporazum izmedju Đeneralštaba.
Zvanična Rusija je ovaj sporazum  balkanskih naroda nevoljno „amtrala vrlo srećnim i, štaviše, za jedan od glavnih principa ruske balkanske politike!“
Smatrajući sebe vekovima „zaštitnicom Slovena na Balkanu“ i vodeći politiku u znak pravoslavlja“, Rusiji se ukazala mopgućnost da se dočepa Carigrada, Bosfora i naravno da snažnije prošire svoj uticaj na Balkanu. U takvoj političkoj konstelaciji najvceči suparnik joj je i dalje bila Austro-Ugarska, kao i zajednički neprijatelj - Turska. Rusija je nameravala da, što se tiće Balkan, istisne svog glavnog takmaca, računajući da mu se revanšira za aneksiju Bosne i Hercegovine.
Posle mnogih nećkanja ruske vlade list Novo vreme od 25. septembra (8. oktobra) 1912. donosi zakasnelu izjavu cara Nikolaja II Romanova, koji je rekao da je:
„Aneksija Bosne i Hercegovine bila najveća sramota za Rusiju; takva sramota više se ne sme ponoviti!“
„Rusija ima svojih sopstvenih interesa  i neče radi srpskih zahteva ratovati. Ona je do danas mnogo puta vdila politiku saosećanja za balkanskim Slovenima, ali jednom treba staviti tačku!“
Srpski izaslanik na carskom dvoru, Dimitrije Popović, javno mu se suprostavio i zabeležio je:
„Srbija je u najtežem položaju kao avangarda Slovenstva prema Austro-Ugarskoj i germanskom Drang Noch Osten. Ako Srbija bude napuštena od cara  i Rusije, ona će morati podleći tom Drangu... Rusija bi imala da stavi krst na svoju tradicionalnu  politiku na Balkanu. Rusija bi trebalo odlučno da uzme u zaštitu  Srbiju i da prema Austro-Ugarskoj zauzme odlučan stav!“
Arsenije III Čarnojević
Sedmog (20) oktobra 1912. Nikola Pašić, predsednik srpske vlade, šalje nalog  Dimitriju Popoviću da caru Nikolaju II uruči uniformu  srpskog puka  koji nosi 16. mobilizacijski puk Moravske divizije imena „Nikola Drgi Romanov“ i koji je bio stacioniran u Pirotu. Srpski poslanik je najavio audijenciju, ali je carskom selu nastala uzbuna zbog povrede carevića Alekseja. Tako je  audijencija odložena, ali su srpski diplomati bili skloni da veruju kako je car iskoristio hemofiliku carevića kao izgovor. Pašić je, međutim, poslao nalog poslaniku Popoviću u kome stoji:
„Ako sa carem budete govorili o sadašnjim prilikama , možete ga uveriti da su prilike takve da je Srbija morala u ovaj rat pre nego što je mislila. Kada je već u njemu, i za njega ima odobrenje cele Srbije i svih Srba, onda se svi i nadaju da će ih car i Rusija pomoći!“
Kako su pobede srpske vojske za sve, pa i za carski Petrograd bile brze i neočekivane, jer je glavna bitka vođena kod Kumanova 23. i 24.  oktobra 1912, kad je slomljena kičma turske vojske na Balkanu, a srpska vojska zatim 26. oktobra ušla u Skoplje, 13. novembra u Bitolj, a na albansku jadransku  obalu pet dana kasnije, u Rusiji se tada na – na dvoru i štampi – govorilo kako je „Srbija prirodni saveznik Rusije!“
Glavni nesporazum između Srbije i Rusije, a kasnije i sa ostalim velikim silama i susedima, izbio je zbog sve jačeg isticanja zahteva Srbije da dobije izlaazak na Jadransko more, na kome je cvetala srpska srednjovekovna država, zbog ekonomskih i političkih interesa. Ovome se najviše protivila  ne samo Austro – Ugarska, već i sam car Nikolaj.
Rusija je to sve činila iz bojazni od velikih sila, a i radi toga što su, kakvo je predviđala, njene šanse da dobije Carigrad i Bosforski moreuz bile sve manje.
Ipak, da bi privoleli cara da utiče na to da Srbija dobije izlaz na Jadransko mo0re, srpski poslanika na petrogradskom dvoru je prilikom audijencije kod cara Nikolaja 7. (20) decenbra 1912. imao priliku da mu uruči ranije pripremljenu uniformu puka koji nosi njegovo ime u Srpskoj vojsci. Careve reči su tom prilikom bile:
„Ja ću s gordošću nositi ovu uniformu!“
Car je tada više puta ponovio „gerojska serbskaja armija“, ali kada mu je u detalje izneto zašto Srbija želi izlaz na Jadransko more, carevo raspoloženje brzo je splasnulo. Stigao je tek da izgovori:
„Ja ču učiniti sve šta mogu, ali to zavisi od Londonske konferencije ambasadora!“
Upravo u to vreme ambasadori velikih sila u Londonu odlučili su da Albaniji priznaju autonomiju, čime su napori da Srbija dobije deo Jadranskog mora severno od Lješa i Draga bili potpuno propali. Jer „oslobođenje naše braće“ od turskog ropstva i „osveta Kosova“ bili su javno proklamovani cilj I balkanskog rata, a izlaz na more – krajnji cilj rata.

Deo Srba pod pritiskom terora Marije Terezije ponovo je krenuo u seobu u Rusiju, u kojoj je na desnoj obali Dnjepra, sa sedištem u tvrđavi Sv. Jelisavete formirao Novu Srbiju, a na levoj obali Dona, između Mahmuta i Luganska, i Slavjanoserbiju


Izaslanik Dimitrije Popović zapisao je još jedan detalj iy svog susreta sa ruskim carem. Kada je u oviru proslave 300 – osnivanja dinastije Romanov bio priređen bal u Dvorjanskom zdanju, Popović je grubo bio prekinuit u razgovorima o slavnim pobedama Srpske vojske u ratu protiv Bugarske 1913. odnosno u II balkanskom ratu, jer je car netrmice gledao u svoju najstariju ćerku Olgu, koja još nije bila napunila 18. godinu, a ovo joj je bio prvi bal:

„ne može se reći da je bila neka lepotica, ali je bila lepa svojom mladošću, svežinom i veselešću. Igrala je neumorno celo veče, sva zarumenjena u licu.Car ju je sa nežnošću posmatrao sve vreme. U jednom kutu sedeli smo predsednik Dume Mihailo Vladimirovič Rozdjanko i ja, i posmatrali smo je mi... Ni Rozdjanko, kao ni car, nisu bili oduševljeni pobedama srpske vojske nad Bugarima!“
Jer u to vreme, armija vojvode Stepe Stepanovića već je bila u Jedrenu, a do Bosfora – Rusi su se bojali – predstojala je samo vojvodina komanda.
Dragutin Dimitrijević Apis
U vreme nastupajuće krize u odnosima Kraljevine Srbije i Austo-Ugarske monarhije u Petrograd su na poziv cara Nikolaja II 14. januara 1914. doputovali prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i Pašić. Oni su, zapravo, bili pozvani da prisustvuju krštenju prvog sina velike knjegine Jelene, ćerke srpskog kralja Petra i, udate tri godine ranije za velikog ruskog kneza ivana Konstatijeviča. Audijencija je, prema carskom protokolu, trajala kratko i tom prilikom, osim oficijalnih, drugih pitanja u vezi sa Srbijom nije bilo.
To je bilo samo šest meseci po zaključenu Ugovora u Bukureštu, u kome su potvrđene pobede Srpske vojske u balkanskim ratovima. Austro-Ugarska, nazadovoljna velikim vojničkim i političkim uspesima Srbije, i Bugarske, takodje nezadovoljna ishodom – pokušali su da rovarenjem izazovu nerede u Turskoj, a takođe i u Albaniji, nadajući se da će novim ratom uspeti da umanje uspehe Srbije.
Nikola Pašić je samo nekoliko dana posle prvog prijema, 20. januara bio pozvan kod ruskog cara i sa njim ostao u dužem razgovoru. Tom prilikom Pašić je zabeležio:                                                                                  „Audijencija je trajala čitav jedan sat. Car me je primio u svom kabinetu. Kada sem ušao u kabinet, Car je već bio onde po mom ulasku pošao je u susret i pružao mi ruku, ne čekajući na moj pozdrav i pozvao me da sednem, a ja sam seo kraj jednog stola.
Pre svega, ja sam mu se zahvalio što sam bio tako srećan da dobijem audijenciju, da lično donesem blagodarnost srpskoga Kralja i srpskog naroda  na pomoći koju nam je Rusija ukazivala za sve vreme balkanske krize, kao i na tome što je stajala na strani i na taj način sprečila mešanje Austrije u balkanski rat. Car je odgovorio da je Rusija ispunjavala samo svoju slovensku dužnost kada je držala svoje armije na austrijskoj granici jer nije htela dopustiti da Austrija sprečava oslobođenje Balkanskih država. Potom sam zablagodario Caru na njegovom na njegovom ponovnom blagovonju što mi je podario Orden Aleksandra Bevskog u brilijantima.
Potom sam obrazložio Caru politiku Srbije, koja se sastoji u tome, da brine da očuva mir na Balkanu i da sprečava nove zaplete, jer Srbiji treba mir da bi se oporavila ponova za dobijanje naših interesa. Izneo sam i teškoće na koje Srbija nailazi u vođenju naše miroljubive politike. Nezadovoljne strane su Bugarska, Turska i Austrija što je izgubila izgled na prodiranje ka Solunu. Sa tog razloga Turska neće da zaključi mir sa Srbijom, preti Grcima i traži ostrva, podržava vrenje u Albaniji, koja hoće muslimanskog vladaoca, i sklapa ugovor sa Bugarskom. U svemu tome tursku pomaže Austrija. – Car dodade: i Nemačka. Da bi se mogao ostvariti mir, mi bismo bili mišljena da moramo raditi na ovome:
Grčka mora izbeći sukob sa Turskom...
Drugo je sredstvo da se Mir održi, da se Turskoj i Bugarskoj je odobravaju nikakvi zajmovi dok se ne reše sva pitanja koja su preostala iz rata.
Treće, da sve Velike Sile sa neznatnim kontigentima trupa okupiraju Albaniju, stvore red i održe mir, na taj način sprečili bi se maloturski elementi i komite iz Albanije stvaraju nemir ili agitiju protiv Srbije...
Četvtro bi sredstvo bilo skloniti Rumuniju da odlučnije stane na našu stranu i da izjavi Turskoj i Bugarskoj, da ona ne može ostati neutralna ako se potresa mir i stavljaju u pitanje Bukureški zaključci...
Zatim sam skrenuo razgovor na austrijsku liferaciju oružja Bugarskoj da je, naime, Austrija dala iz svojih magacina puške i municiju i da je Bugarska dobila topove. Opet je car dodao, da je Nemačka pomogla Bugarsku. Ja sam ga molio da i Rusija isto tako pomogne nas,da nam iz svojih magacine liferuje 120.000 pušaka i municiju i nešto topova bez kojih može biti, ali nam treba naročito haubica, koje nam je Turska zadržala kada su pred sam rata bile u prolazu. Mi ćemo sve to platiti, to nam je potrebno, i vratiti čim budemo dobili ono što smo naručili... Tom sam prilikom kazao Caru kako nam je milo što se Rusija tako dobro naoružala; nama to uliva spokojstvo i nadu u bolju budućnost. Car reče da se dosta uradilo i da se još više radi. S toga se njihovi etablismani ne bi mogli primiti da izradjuju za nas puške... Potom je razgovor prešao na Crnu Goru, Bugarsku i Austriju.

 Car kritikuje Crnu Goru i priča o prosidbi


 Car je veoma žestoko kritikovao držanje Crne Gore i rekao da Crna Gora ne radi iskreno, kao da je sad u dosluhu sa Austrijom i kako je on tek juče čuo od svog ministra, da Crna Gora pomišlja i svakojake intrige protiv Srbije i njene dinastije i da se stoga mora paziti da ne uradi nešto rđavo. I on nalazi da je pitanje ujedinjena Srbije sa Crnom gorom pitanje vremena i da se ono mora izvesti sa što manje potresa i galame. Ja sam mu rekao da smo mi za uniju; stoga, mi čekamo da to oni predlaže, tada ćemo primiti i rešiti tako da će se obezbediti opstanak crnogorske dinastije.
Potom se prešlo na crnogorsku vojsku, na njenu oskudnu spremu, i na njene neuspehe, i da je ona pozitivno uticala na crnogorski narod, da se dodje do Unije, jer je videla ogromne razlike između crnogorske i srpske vojske i da smo im istupili već dosta oružija.
Zatim sam ja dodirnuo stvar o ženidbi našeg Prestolonaslednika Đorđa ovim rečima: Ja molim Vaše Veličanstvo da mi najmilostivije dopustite da iznesem jednu želju i jednu molbu našeg kralja i da se ne ljutite što ja to činim. Naš Kralj želi da oženi svog sina sa jednom od Velikih Knjeginjica. Dužnost koju on duguje svojoj zemlji o svom nasledniku nagoni ga da tu želju izrazi preko mene Vašem veličanstvu, jer je on ubedjen da niko o tome neće znati ni čuti. Ako bi Vaše Veličanstvo iz ma kojeg razloga nalazilo da to ne može biti, kralj će i dalje sačuvati svoje simpatije za Rusiju i svoju vernost ka slavjanskoj politici i on bi imao svest da je zadovolji svoju dužnost prema Srbiji i prema Rusiji.
Car je odgovorio smešeći se: On nikako nije ljut zbog Kraljeve molbe i ona je sasvim umesna, ali on ima princip da ostavi svojoj deci da odlučuju po srcu i ne želi uticati na njih u izboru njihovog budućeg druga u životu. On i sam nalazi da o tome ne treba niko da zna. On je primetio da je Prestolonaslednik, kad je bio kod njega na porodičnom ručku, često pogledao u Veliku Knjeginjicu i da se trudio da to drugi ne zapaze. On nalazi da je prestolonaslednik veoma uglađen, da ne uveličave svoje ratne doživljaje, da je hrabar i otmen.
Na to sam mu se ja zahvalio i obećao da nikome, pa čak ni Kralju neću pričati šta mi je car rekao, samo Prestolonaslednik treba da zna o tome. Car mi rekao da prestolonaslednik, kada je kod njega bio, nije ništa o tome govorio; ja sam mi kazao na to da se bojao odbijanja.
Posle smo razgovarali o drugim stvarima, pošto sam bio kazao: ako nam bude suđeno da imadnemo ćerku ruskog Cara za Kraljicu, ona će uživati simpatije svega srpskog naroda i može, ako Bog i prilike budu dopustile, biti kraljica srpsko-hrvatskog jugoslovenskog naroda. Njen uticaj i njen sjaj obuhvatiće celo Balkansko poluostrvo.
Car je saslušao moje reči sa primetnom radošću. Utisak celog tog momenta bio je dobar. Nisam ni najmanje primetio da je caru bilo neprijatno i još sam dodao, da Prestolonaslednik može još koji dan ostati ovde, jer njega ne čekaju nikakvi drugi hitni poslovi, a ja moram da idem idućeg dana. Car reče:
On može, oh, on može još ovde ostati, on ima ovde dosta poznanika, i može se dobro zabavljati. Ja sam to zato kazao da bi Prestolonaslednik dobio još vremena i prilike da se još koji put sastane sa Carem i njegovim ćerkama. Ja nisam pitao kada ćemo dobiti carev odgovor, smatrajući za izlišno da tražim način i put kako če Car odgovoriti. Dobije li povoljan odgovor od svoje kćeri, on će sam lako naći načina za odgovor, a može vrlo lako pozvati Prestolonaslednika i reći mu svoje mišljenje.
Pri oproštaju Car me je ispratio do vrata i naročito je u više mahova pozdravio Kralja, i to ne samo od njegove strane več i od strane Carice i njgove porodice i poželio mu dobro zdravlje.
Za Srbiju sve ćemo uraditi, pozdravite Kralja i recite mu:
-  Za Srbiju sve čemo uraditi!
Iako je Nikola Pašić posebno insistirao na nabavkama oružija – tom prilikom uopšte nije ništa rešeno. Srpska vlada je još jednom, 21. juna 1914. urgirala da je hitno potrebno oružije, ali odgovor cara Nikolaja II bio je negativan.  

(U sledećem nastavku: Nikolaj II Romanov i Regent Aleksandar)

Нема коментара: