понедељак, 15. фебруар 2016.

Rehabilitovana carska porodica Romanov, žrtva političke represije boljševika


U noći između 16. i 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu, po naređenju boljševičke vlasti, ubijeni su ruski car Nikolaj II Romanov i njegova porodica.
Sve do 1991. godine, kada su otkriveni posmrtni ostaci, ovaj zločin bio je tabu tema...U januaru 1992. u Moskvi i Petrogradu otvoreni su tajni arhivi koji bacaju drugačije svetlo na događaje koji su se odigrali 1917., u vreme kada su izvedene dve revolucije - februarska i oktobarska.
Kakav je bio ruski car? - pitanje je koje su sebi postavljali mnogi biografi pišući o Nikolaju II Romanovom , imperatoru nekada velike Rusije, označivši prelaznu epohu iz jednog političkog sistema u drugi moćne države kojom je vladao.
Na to pitanje, kao i na mnoga druga, pokušao je u svojoj, verujemo, istorijskom bestseleru, knjizi - Poslednji ruski car - da odgovori pisac, dr Predrag Pejčić, pukovnik avijacije u penziji(72), rođen 1936 u Prokuplju, koji se novinarstvom i publicistikom bavi od davne 1954. godine.

Boljševici umesto cara Nikolaja II Romanova

SRBIJA KAO JUGOSLAVIJA

Kada je 26. marta 1917. izaslanik srpske vlade u Petrogradu uputio poruku: „Srbija vam šalje svoj bratski pozdrav!“, Miljukov - koji je Srbiju identifikovao sa Jugoslavijom - izjavio je:
„Ja vas mogu uveriti da će se Srbiji vratiti ne samo što je njeno bilo u pršlosti, nego da će se ispuniti sve njene narodne težnje!“
Neposredno posle izmenjenih poruka boljševičke tuske vlade u Ratnom dnevniku , biltenu Srpske Vrhovne komande, u dva nastavka - priloga Nova Rusija, autor je na kraju zaključio da su se „Rusi uvek maćehinski odnosili prema Srbiji“, potvrđujući reči velikog srpskog pesnika Jovana Jopvanovića Zmaja, koje je uputio Rusiji:
„Hvala ti, hvala srpska nemajko!“

Ova knjiga, praktično iz dva dela ( drugi: Dinastija Romanov i Srbi) u izdanju jedne od najuglednijih izdavačkih kuća u Srbiji - „PAIDEIA“, čije delove uz saglasnost generalnog direktora Petra Živadinovića objavljujemo u nekoliko nastavaka) predstavljaće izazov i za čitaoce, ali i istoričare  na ovim prostorima.
Tim pre što su odnosi Rusije i Srbije već vekovima isprepletani do te mere, da naša sudbina, bar ovog časa tako izgleda, opet zavisi od - Rusije.
Ovo je, čini se, naučno popularna monografija koja nas vodi kroz lavirint kontroverznih i zanimljivih priča o poslednjem vladaru Rusije iz dinastije Romanov.
Objašnjavajući lik i delo Nikolaja Romanova, ugledni autor dr Predrag Pejčić ukazuje i na sličnost Nikolaja II i Milana Obrenovića, kralja Srbije...
Drugi deo knjige „Dinastija Romanov i Srbi“ više je „dokumentarac“ priređen na osnovu brojnih dokumenata i mnogih izvora, domaćih i stranih, pokazuje dugogodišnje uske i bliske veze dinastije Romanov i srpskog naroda...
Od Prvog srpskog ustanka do likvidacije i gašenja dinastije Romanov...
Delove ozbiljne studije pisane na, naoko „lak način“, objavljujemo uz skraćenja, uz redakcijsku opremu, ali bez ikakvih drugih „doterivanja“, jer kad se sve to pročita i izuči, a dokumenta koje je pisac dr Pejčić pretočio u čitljivo štivo, to i traže, ostaje pomalo opor ukus da nam pomoć bratske Rusije nije baš stizala uvek kako je Srbija očekivala, ili prevedeno na jezik današnjice - ništa nije slučajno, osim ako se interesi velike Rusije ne poklope sa trenutnim događanjima na prostoru Srbije...

x x x

U Tobolsku: Car i njegova deca se sunčaju
na krovu kuće gde su zatočeni
Vrhovni sud Rusije odbio je da rehabilituje poslednjeg ruskog cara i članove njegove porodice, čime je potvrđena odluka ruskog tužilaštva od 26. septembra 2007. godine.
Inicijatori rehabilitacije smatraju da je presuda Vrhovnog suda Rusije nelegalna, obzirom na to da nisu uzete u obzir činjenice da je carska porodica bila u pritvoru od hapšenja do streljanja.
U obrazloženju ove odluke stoji da ne postoji presuda boljševičkih vlasti kojom se careva porodica osuđuje na smrt.
Ruska agencija „Novosti“ je 17. jula 2008. godine razrešila dilemu o careviću Alekseju i knjeginji Mariji Romanov, čiji posmrtni ostaci nisu bili sahranjeni zajedno sa ostalima iz carske porodice 17. jula 1998.
Uralski naučnici su izdvojili DNK iz krvi otkrivenoj na košulji poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova, što je potvrdio predsednik Jekaterinskog oblasnog biroa sudske medicine Vladimir Gromov.
Gromov je, kako ruske „Novosti“ prenose rekao:
„Naučnici su identifikovali DNK. Uspelo im je da izdvoje genetski profil Nikolaja Drugog! DNK je upoređen sa posmrtnim ostacima dece Nikolaja Drugog otkrivenih prošle godine na Starom Kopjakovskom, na drumu kraj Jekaterinburga“.
Rezultati završne genetske ekspertize, s obzirom da su identifikovani s krvi na košulji cara Nikolaja II Romanova, koja se čuva u Ermitražu, pokazali su da posmrtni ostaci pripadaju deci ruskog cara i carice, knjeginji Mariji i careviću Alekseju.
* Prezidijum Vrhovnog suda Ruske Federacije je 1. oktobra 2008. godine. rehabilitovao carsku porodicu Romanov, čiji su članovi proglašeni za žrtve političke represije boljševika.

KRAJ

Нема коментара: